Blog – cikkek, érdekességek, tények, érvek

Milyen gumit vegyél az autódra? És milyent ne?

Milyen gumit vegyél az autódra? És milyent ne?

Ha nem drift versenyző vagy, akkor úgy szeretsz autózni, hogy „tapad az aszfalt a gumitalp alatt”. Azért érdemes tovább olvasnod, hogy efelől biztos lehess. Ezért elmondjuk, mi minden hat a tapadásra. Azt is, amire eddig nem gondoltál. A végén ledöntjük, vagy megerősítjük a téli/nyári gumicsere mítoszát és elmondjuk, hány fokban érdemes cserélni. Végül egy bónusz vezetéstechnikai tanácsot is adunk.

Gumiszerelés 4 kuncsaft típusnak

Gumiszerelés 4 kuncsaft típusnak

A gumicsere mindenkinek természetes művelet, de hogyan él ez a fejekben? Ránk kényszerített kötelező pénzkiadás, vagy hasznos gondoskodás? Szeretnénk elmondani, mi és főleg miért történik a gumiszervizben. Reméljük, hogy a mi gumiszerelésünk mindenkinek sokkal jobban „megéri” ha megérti.

Az állásidő a legnagyobb költségtényező?

Az állásidő a legnagyobb költségtényező?

Ahol az autó termelőeszköz, az állásidő a legnagyobb költségtényező. Gyorsan megnézzük és gyorsan javítjuk az autókat, hogy minél előbb újra termeljenek. Flotta partnereinknek elsőbbségi időpontfoglalást biztosítunk kedvezményes alkatrész árakkal és szerviz díjakkal, egyedi megállapodás keretében. Flottaszerviz szolgáltatásunkat személyautóktól a 3,5 tonnás tehergépjárművekig vállaljuk. Tudjuk, hogy a fuvarozó cég csak akkor termel, amikor járművei szállítanak. A személyszállítók csak akkor keresnek, amikor címről-címre szállítják utasaikat. A szervizcég csak akkor tudja elhárítani a hibát ügyfeleinél, ha el tud oda jutni. A beszerelést, telepítést végző cég csak akkor keres,…

A futómű beállítás lehet, nem is szükséges?

A futómű beállítás lehet, nem is szükséges?

Felesleges lenne azzal kezdenem, hogy mennyibe kerül. Először átadnám a szót a fizikának. Ne félj, nem kérdezem vissza a képleteket! Csupán szeretném, ha látnád, hogy a futóműved összes alkatrésze kapcsolódik egymáshoz és nagyon alaposan megtervezett geometriai építményt alkotnak. Ez a geometria millimétereken és szögperceken múlik. Ha bármi elmászik benne, borul a fizika.

Ha úgy érzed, most unalmas dolgokról fogok írni, akkor neked abból kell kiindulni, hogy az autó futóművekért felelős tervezőinek mikre kell ügyelniük azért, hogy Te jól be tudd venni a kanyart. Ez egy autó, ami nem válik instabillá az útegyenletlenségektől és oldalszéltől, stabilan lehet vele bevenni a kanyarokat, gyorsuláskor nem ránt el, fékezéskor nem farol ki, megfelelő sugárban kanyarodik, nem mész a bokorba ha egy pillanatra leveszed a szemed az útról.

Az egészséges futómű geometriáért annyit tehetsz, hogy megpróbálod éppen tartani a hézagokat, szögeket, dőléseket. Most nézzük, a futómű beállítás valóban fontos-e, vagy néhány esetben csak vetítés?

Miért neked fontosabb a futómű beállítás, mint nekünk?

A pénztárcádat tekintve azért, mert elmászott futómű beállítással a gumik rendellenesen kopnak és így akár 2-3 gumi idényt is könnyen lefaragsz az élettartamukból. A kelleténél 2-3 gumi idénnyel hamarabb nézegetni az új gumi hirdetéseket, no az már szabad szemmel is jól látható plusz költség. Az anyagi csőd itt nem áll meg, mert a futómű alkatrészei is jobban kopnak, ha folyton szitál, vagy egy irányba húz az autó. Elsősorban csapágyak, gömbfejek és gumiszilentek fogynak majd jobban a kelleténél.

A biztonságodat tekintve biztos neked fontosabb beállítani a futóművet, mert számos furcsaságot produkál a jármű, ezzel együtt ráülsz egy időzített kézigránátra. Ezekkel a furcsaságokkal az a baj, hogy megszokjuk őket – csak kicsit kell máshogyan vezetni – és még nem vészes. Vészhelyzetben viszont az autó nem az utasok épségét veszi majd figyelembe, hanem csakis a fizikát. A futómű geometriájában bármi változik, az autó máris máshogyan viselkedik. Nem mindegy, hogy az autó húz-e valamerre, vagy kóvályog-e erős szélben, esetleg 80 felett szél nélkül is. A vezetés biztonság pedig könnyen odavan, ha ezek az értékek elállítódnak egy kátyúban, rossz úton, vagy ha kölcsönadtad nekem a verdát, én pedig bohéman, lehúzott ablakon kikönyökölve padkáztam belvárosi parkolásaim során.

Ezért amikor futómű beállításra jössz, ellenőrizzük vagy be is állítjuk a kerékdőlésedet, kerékösszetartásodat, csapdőlésedet, csapterpesztésedet és ha kell közepezzük a kormányt. Nos, ezeknek az értékeknek a helyes beállításáért kell rendszeresen átnézetni a futóművet. Két év gumiköltségnél és a futómű alkatrészeinek gyakoribb cseréjénél egy nagyságrenddel kevesebb a beállítás díja, a biztonságodnak pedig szerintem nincs ára.

Igaz-e, hogy le akarunk húzni a futómű beállítással?

Most akkor nézzük, mit teszünk azért, hogy biztonságban érezd magadat és a pénztárcádat.

Gumizabáló 1. – A kerékdőlés

Ha szemből nézzük az autót, a kerék felső része vagy az autó középpontja felé dől, vagy attól kifelé. Ha jól belegondolunk, emiatt a gumi már eleve felemásan kopik, ezért ennek mértéke csak minimális lehet, viszont az a minimális nagyon kell ahhoz, hogy a kerék ne vibráljon percekig az első kavicsnál. Műszaki értelemben a dőlés küszöböli ki a csapágyhézagot és tehermentesíti a kerékanyát. Ha a dőlés elállítódik mert néhány alkatrész kopott, vagy kapott (egyet), a gumikopás, az alkatrész pótlás és a biztonság miatt újra lehet körmöt rágni. Rövidtávon is észlelhető anyagi kár, hogy a gumi valamelyik szélét eszi le az aszfalt. Az ezzel esetleg velejáró kormány rázás már az autó stabilitását veszélyezteti.

Gumizabáló 2. – a kerékösszetartás

Ha az autót felülről nézzük, a kerekek minimális mértékben egymás felé akarnak menni előre (vagy szét, de az már tényleg nem jó). Persze nem fognak, de ha párhuzamosan állítanánk a kerekeket, akkor kanyarban szitálnának, radíroznának, az pedig már 40-nél is bevehetetlen kanyarokat okozna. Ezért érdemes az autógyári mérnökök szerinti kerékösszetartással pont ideálisan ellensúlyozni ezt a fizikai hatást. Nos, az nem is olyan könnyű, mert ebbe is beleszólnak az illesztési hézagok, alkatrész kopások és ütődések, rázkódások, no meg kátyúk és padkák.

A gumi fűrészfogas kopásáról már álló helyzetben is látszik a kerékösszetartás hiánya. A sofőr azt veszi észre, hogy az autó a megszokottnál jobban túlkormányzott, vagy éppen alulkormányzott lesz. Imbolygó kanyarodás is előfordulhat, de a kerékösszetartás hibáját jelzi az is, ha húz az autó valamerre.

A többi jelenség

Azok okaival már nem terhelnélek, de annyit érdemes elmondani, hogy a futómű beállítás kezeli még a csapdőlést, csapterpesztést, kanyarodási szögeltérés és a kormánygördülési sugarat. Utóbbi fékezésnél adályozza meg az oldalirányú kitörést. De ezek miatt ne aggódj, mert egyrészt az autód tervezőinek már óvodában is fizika volt a jelük, mi pedig beállítjuk a típushoz előírt gyári értékeket.

Mikor kell a 06 70 370 9210 futómű segélyszámot hívnod?

 • ha az autó a megszokotthoz képest alulkormányzott, vagy túlkormányzott
 • ha kanyarodásnál imbolyog
 • ha bizonyos sebességeknél ráz
 • ha oldalszélben túl sokat kell korrigálni
 • ha nyomvályúban túl akaratos (pl buszmegállónál)
 • ha gyorsításnál konzekvensen húz egyik irányba
 • ha terelgetni kell, hogy sávon belül maradjon
 • ha letér az útról, amikor kicsit nem figyelsz oda
 • ha lassításnál kerékfék nélkül is elhúz valamerre
 • ha fűcsomóra hajtva koppan
 • ha kátyúba zökkenve koppan
 • ha bármikor koppan
 • ha egyenes menetben morog, zúg, recseg
 • ha kanyarban morog, zúg, recseg

Ha bármelyiket tapasztalod és a fent leírtakat megértve szánsz 10.000,- Ft + Áfát az átvizsgálásra (2021.06.30-ai friss, akciós ár), hogy jól beállíthassuk a futóművedet, azonnal hívd futómű segélyszámunkat. Futómű átvizsgálásra és beállításra legtöbbször még aznap sort tudunk keríteni.