A futómű beállítás lehet, nem is szükséges?

A futómű beállítás lehet, nem is szükséges?

Felesleges lenne azzal kezdenem, hogy mennyibe kerül. Először átadnám a szót a fizikának. Ne félj, nem kérdezem vissza a képleteket! Csupán szeretném, ha látnád, hogy a futóműved összes alkatrésze kapcsolódik egymáshoz és nagyon alaposan megtervezett geometriai építményt alkotnak. Ez a geometria millimétereken és szögperceken múlik. Ha bármi elmászik benne, borul a fizika.

Ha úgy érzed, most unalmas dolgokról fogok írni, akkor neked abból kell kiindulni, hogy az autó futóművekért felelős tervezőinek mikre kell ügyelniük azért, hogy Te jól be tudd venni a kanyart. Ez egy autó, ami nem válik instabillá az útegyenletlenségektől és oldalszéltől, stabilan lehet vele bevenni a kanyarokat, gyorsuláskor nem ránt el, fékezéskor nem farol ki, megfelelő sugárban kanyarodik, nem mész a bokorba ha egy pillanatra leveszed a szemed az útról.

Az egészséges futómű geometriáért annyit tehetsz, hogy megpróbálod éppen tartani a hézagokat, szögeket, dőléseket. Most nézzük, a futómű beállítás valóban fontos-e, vagy néhány esetben csak vetítés?

Miért neked fontosabb a futómű beállítás, mint nekünk?

A pénztárcádat tekintve azért, mert elmászott futómű beállítással a gumik rendellenesen kopnak és így akár 2-3 gumi idényt is könnyen lefaragsz az élettartamukból. A kelleténél 2-3 gumi idénnyel hamarabb nézegetni az új gumi hirdetéseket, no az már szabad szemmel is jól látható plusz költség. Az anyagi csőd itt nem áll meg, mert a futómű alkatrészei is jobban kopnak, ha folyton szitál, vagy egy irányba húz az autó. Elsősorban csapágyak, gömbfejek és gumiszilentek fogynak majd jobban a kelleténél.

A biztonságodat tekintve biztos neked fontosabb beállítani a futóművet, mert számos furcsaságot produkál a jármű, ezzel együtt ráülsz egy időzített kézigránátra. Ezekkel a furcsaságokkal az a baj, hogy megszokjuk őket – csak kicsit kell máshogyan vezetni – és még nem vészes. Vészhelyzetben viszont az autó nem az utasok épségét veszi majd figyelembe, hanem csakis a fizikát. A futómű geometriájában bármi változik, az autó máris máshogyan viselkedik. Nem mindegy, hogy az autó húz-e valamerre, vagy kóvályog-e erős szélben, esetleg 80 felett szél nélkül is. A vezetés biztonság pedig könnyen odavan, ha ezek az értékek elállítódnak egy kátyúban, rossz úton, vagy ha kölcsönadtad nekem a verdát, én pedig bohéman, lehúzott ablakon kikönyökölve padkáztam belvárosi parkolásaim során.

Ezért amikor futómű beállításra jössz, ellenőrizzük vagy be is állítjuk a kerékdőlésedet, kerékösszetartásodat, csapdőlésedet, csapterpesztésedet és ha kell közepezzük a kormányt. Nos, ezeknek az értékeknek a helyes beállításáért kell rendszeresen átnézetni a futóművet. Két év gumiköltségnél és a futómű alkatrészeinek gyakoribb cseréjénél egy nagyságrenddel kevesebb a beállítás díja, a biztonságodnak pedig szerintem nincs ára.

Igaz-e, hogy le akarunk húzni a futómű beállítással?

Most akkor nézzük, mit teszünk azért, hogy biztonságban érezd magadat és a pénztárcádat.

Gumizabáló 1. – A kerékdőlés

Ha szemből nézzük az autót, a kerék felső része vagy az autó középpontja felé dől, vagy attól kifelé. Ha jól belegondolunk, emiatt a gumi már eleve felemásan kopik, ezért ennek mértéke csak minimális lehet, viszont az a minimális nagyon kell ahhoz, hogy a kerék ne vibráljon percekig az első kavicsnál. Műszaki értelemben a dőlés küszöböli ki a csapágyhézagot és tehermentesíti a kerékanyát. Ha a dőlés elállítódik mert néhány alkatrész kopott, vagy kapott (egyet), a gumikopás, az alkatrész pótlás és a biztonság miatt újra lehet körmöt rágni. Rövidtávon is észlelhető anyagi kár, hogy a gumi valamelyik szélét eszi le az aszfalt. Az ezzel esetleg velejáró kormány rázás már az autó stabilitását veszélyezteti.

Gumizabáló 2. – a kerékösszetartás

Ha az autót felülről nézzük, a kerekek minimális mértékben egymás felé akarnak menni előre (vagy szét, de az már tényleg nem jó). Persze nem fognak, de ha párhuzamosan állítanánk a kerekeket, akkor kanyarban szitálnának, radíroznának, az pedig már 40-nél is bevehetetlen kanyarokat okozna. Ezért érdemes az autógyári mérnökök szerinti kerékösszetartással pont ideálisan ellensúlyozni ezt a fizikai hatást. Nos, az nem is olyan könnyű, mert ebbe is beleszólnak az illesztési hézagok, alkatrész kopások és ütődések, rázkódások, no meg kátyúk és padkák.

A gumi fűrészfogas kopásáról már álló helyzetben is látszik a kerékösszetartás hiánya. A sofőr azt veszi észre, hogy az autó a megszokottnál jobban túlkormányzott, vagy éppen alulkormányzott lesz. Imbolygó kanyarodás is előfordulhat, de a kerékösszetartás hibáját jelzi az is, ha húz az autó valamerre.

A többi jelenség

Azok okaival már nem terhelnélek, de annyit érdemes elmondani, hogy a futómű beállítás kezeli még a csapdőlést, csapterpesztést, kanyarodási szögeltérés és a kormánygördülési sugarat. Utóbbi fékezésnél adályozza meg az oldalirányú kitörést. De ezek miatt ne aggódj, mert egyrészt az autód tervezőinek már óvodában is fizika volt a jelük, mi pedig beállítjuk a típushoz előírt gyári értékeket.

Mikor kell a 06 70 370 9210 futómű segélyszámot hívnod?

 • ha az autó a megszokotthoz képest alulkormányzott, vagy túlkormányzott
 • ha kanyarodásnál imbolyog
 • ha bizonyos sebességeknél ráz
 • ha oldalszélben túl sokat kell korrigálni
 • ha nyomvályúban túl akaratos (pl buszmegállónál)
 • ha gyorsításnál konzekvensen húz egyik irányba
 • ha terelgetni kell, hogy sávon belül maradjon
 • ha letér az útról, amikor kicsit nem figyelsz oda
 • ha lassításnál kerékfék nélkül is elhúz valamerre
 • ha fűcsomóra hajtva koppan
 • ha kátyúba zökkenve koppan
 • ha bármikor koppan
 • ha egyenes menetben morog, zúg, recseg
 • ha kanyarban morog, zúg, recseg

Ha bármelyiket tapasztalod és a fent leírtakat megértve szánsz 10.000,- Ft + Áfát az átvizsgálásra (2021.06.30-ai friss, akciós ár), hogy jól beállíthassuk a futóművedet, azonnal hívd futómű segélyszámunkat. Futómű átvizsgálásra és beállításra legtöbbször még aznap sort tudunk keríteni.

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Your comment:

Your name: